Wateroverlast, groen en energie

De wateroverlast is een grote bezorgdheid bij de Landenaar. De afgelopen decennia werden er op verschillende plaatsen opvangbekkens aangelegd, die hun nut bewezen hebben. Het huidige bestuur heeft hier echter niet meer aan verder gewerkt. Wij pakken de resterende en gekende risicogebieden aan.

Wij vinden ook dat Landen zich moet voorbereiden op een energiezuinigere toekomst

Onze acties:

• Met grondwerken pakken we de wateroverlast aan in de Karolingerslaan en in Wezeren/Walsbets/Waasmont.
• Een verdere verharding wordt ontmoedigd via het vergunningsbeleid.
• Er worden energiebesparende maatregelen genomen voor het eigen patrimonium van de stad.

Hoe?

Aanpak van de overstromingsgebieden in de Karolingerslaan en in Wezeren/Walsbets/Waasmont met grondwerken.
• Karolingerslaan Landen : indien de omgevingsvergunning voor de heraanleg van de Karolingerslaan kan afgeleverd worden (thans is bezwaar ingediend tegen deze vergunning) dan wordt bij de aanleg van deze laan voorzien in de aanleg van een groot opvangbekken). Deze zal de Kalsbergstraat en omgeving blijvend moeten ontlasten van wateroverlast. Tegelijk willen wij nog bekijken of er bijkomende extra's moeten voorzien worden.
• Wezeren/Walsbets/Waasmont : deze overstromingsgebieden zijn zeer goed in kaart gebracht en hier volstaat het om via grondwerken de wateroverlast daar definitief op te lossen. Dit zal moeten gebeuren in overleg met de landeigenaars, waarbij de klemtoon moeten liggen op het feit dat de grondwerken steeds een win-win situatie moeten opleveren. Immers, door de werken spoelt de vruchtbare grond van de boer niet weg en blijft zijn opbrengstgebied identiek, alleen het relief moet licht gewijzigd worden. Kortom, we houden het water (en de modder) op het veld. Indien nodig, kan een overstromingsvergoeding met de landbouwer afgesproken worden. Deze vergoeding is veel minder dan de steeds wederkerende kosten die gepaard gaat met het jaarlijks opkuisen van de straten, de inzet van de brandweer, enz...

Een verdere verharding wordt ontmoedigd via het vergunningsbeleid:
• Het vergunningsbeleid hierbij moet er verstandig en pragmatisch gehandeld worden.
• Onthardingsprojecten zullen overwogen worden.

Energiebesparende maatregelen uitvoeren :
• De gebouwen in eigendom van de stad Landen worden EPC-conform gemaakt en zonnepanelen worden dringend geinstalleerd.
• Wij starten met een onderzoek of energiedelen interessant kan zijn voor onze gemeenschap. Energie, opgewekt door zonnepanelen op publieke gebouwen of een zonnepark op de industriezone, ter beschikking stellen van inwoners of gebruiken op andere publieke gebouwen, met de bedoeling dat de energiefactuur naar omlaag gaat.
• Vergroenen van bestaand wagenpark van de stad.